Epidural doğum

Epidural doğum vajinal doğum yapmak isteyenler anne adayları için gerçekleştirilen bir doğum yöntemidir. Özellikle normal doğum yapmak istemesine karşın ağrı ve sancı nedeniyle endişesi olanlar bu yöntemi tercih edebiliyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünya genelinde sıklıkla tercih edilen bir yöntem olduğunu ekleyelim. Büyük oranda ağrısız olarak gerçekleştirilen bir doğum olması, bu yöntemin halk arasında prenses doğum ya da ağrısız doğum gibi isimlerle de anılmasını sağlıyor.

Doğumdan önce anne adayının bel bölgesinden anestezik maddenin vücuda iletilmesi ile belden aşağısının uyuşması sağlanıyor. Bu da doğum sırasında anne adayının ağrı yaşamasını önlüyor. Böylelikle doğum sürecinin anne adayı açısından daha konforlu geçmesi hedefleniyor. Anestezinin nasıl uygulandığına, bu doğum yönteminin kimler için uygun olduğuna ve merak edilen tüm konulara bu içerikte yer vereceğiz.

Neden Prenses Doğum Deniliyor?

Vajinal doğum yöntemlerinden biri olan epidural doğum çok daha rahat bir doğum süreci yaşanmasını sağlıyor. Doğuma bağlı ağrı ve sancıların çok büyük oranda ortadan kalkması mümkün oluyor. Bu da annelerin daha rahat doğum yapmalarına olanak tanıyor. Halk arasında prenses doğum olarak adlandırılması da bundan kaynaklanıyor.

Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır?

Epidural doğumda uygulanan “anestezi işlemi”, anestezi hekimi tarafından gerçekleştirilir. Öncelikle epidural anestezinin tıpta pek çok alanda tercih edilen bir teknik olduğunu belirtelim. Sadece vajinal doğumda ağrı ve sancının azalması için uygulanan bir teknik değildir. Çok sayıda ameliyattan önce de bu yöntem uygulanabiliyor. Anesteziden önce anne adayının genel sağlık durumunun detaylıca değerlendirilmesi gerekiyor.

Anestezinin uygulanması için prenses doğum öncesinde anne adayı uygun bir pozisyona getiriliyor. Anestezi ilacının verileceği bölge antiseptikle temizleniyor. Ardından katater cihazının yerleştirileceği bölgenin uyuşturulması için enjeksiyon yapılıyor. Epidural iğnesiyle epidural aralığa giriliyor ve katater yerleştiriliyor. Flaster ile kataterin sabitlenmesi sağlanıyor.

Bu bölgeye katater uygulanmasının nedeni ise anestezi ilacının vücuda ulaşmasıdır ve epidural doğum yönteminde temel hedef olan annenin acı duymamasının sağlanmasıdır. İlacın etkisi kısa zamanda hissedilir. Anne adayı ayaklarında uyuşma ve karıncalanma hisseder. Ardından bu uyuşukluk yaklaşık göbek deliğine kadar ulaşır. Anestezi ilacı rahimdeki kasılmaları önlemez. Rahimde normal bir kasılma süreci yaşanmaya devam eder.

Rahim kasılmaları artık düzenli hale geldiğinde ve rahim ağzında 4 cm açıklık olduğunda sancılar ve ağrılar da kendini daha fazla hissettirmeye başlar. Anestezinin doğru zamanda uygulanması sayesinde annenin gereksiz bir acı ya da ağrı hissetmesinin önüne geçilir.  Bu yöntemde de annenin ıkınarak doğuma katkıda bulunması mümkündür. Anestezi, ıkınmayı engellemez.

Epidural Anestezi Kimlere Uygulanmaz?

Normal doğum yapmak isteyenler için epidural doğum oldukça ideal bir seçenek gibi görünse de maalesef bu yöntemden dileyen herkes faydalanamıyor. Gebelik takibini yapan doktorun onay vermesi çok önemlidir. Aşağıda sıraladığımız durumlarda bu doğumun tercih edilmesi önerilmez.

  • Anne adayının kan sulandırıcı ya da pıhtılaşma önleyici ilaç kullanıyor olması
  • Pıhtılaşma bozukluğu ile ilgili tedavi görenler
  • Aşırı kanaması olanlar
  • İşlemin yapılacağı bölgede enfeksiyonu ya da açık yarası olanlar
  • Bel bölgesiyle ilgili daha önce ameliyat geçirmiş olanlar

Sıraladığımız bu durumların dışında bazı spesifik nedenler de prenses doğumun yapılmasını sakıncalı kılabilir. Bu konuda doktorunuzun önerilerini dikkate almanız önemlidir.

Prenses Doğumun Faydaları Nelerdir?

Prenses doğumun faydaları

Son yıllarda epidural doğum çok daha fazla tercih edilmeye başlandı. Bunun nedeni ise çeşitli açılardan faydalar sağlıyor olmasıdır. Bu faydalara hemen göz atabilirsiniz.

  • Annenin uyanık kalmasını sağlayan prenses doğum yöntemi, doğuma aktif bir şekilde katılmasını önlemez.
  • Özellikle vajinal doğum uzun sürdüğünde annenin dinlenmesine ve gücünü yeniden toparlamasına katkıda bulunur.
  • Bebekler için sakıncalı değildir, hiçbir zararı yoktur.
  • Doğum sırasında annenin yaşadığı rahatsızlık verici hisleri büyük oranda ortadan kaldırır.
  • Olumlu bir doğum deneyimi yaşanmasını sağlar.
  • Bir sonraki gebelikte doğumun vajinal yolla ya da sezaryenle yapılmasına engel olmaz.

Prenses Doğumun Riskleri Nelerdir?

Tahmin edilebileceği gibi epidural doğum çeşitli dezavantajlar içerebiliyor. Baş dönmesi, tansiyon düşmesi, mide bulantısı, kaşıntı ve sersemlik hissi gibi etkiler ortaya çıkabilir. İdrar yapamama gibi bir etki de görülebilir.

Epidural Doğum Ne Zaman Yaptırılabilir?

Doğumun başlamasının ardından epidural doğum tekniğinin uygulanması için doğru zaman tercih edilmelidir. Öncelikle rahimdeki kasılmaların düzenli hale gelmesi beklenmelidir. Aynı zamana rahim ağzında en az % 60 oranında incelme olmalıdır. Rahim ağzı açıklığı ise 4 cm’ye ulaştığında, sancılar artık anne adayını zorlamaya başladığında bu yöntem uygulanabilir. Daha erken dönemde uygulanması, anestezi ilacının gereksiz yere annenin vücudunda kalmasına yol açar. Bu nedenle anestezinin doğru zamanda vücuda iletilmesine özen gösterilir.

Herkes Epidural Doğum Yapabilir Mi?

Herkes epidural doğum için uygun bir aday değildir. Hamilelik döneminin sorunsuz geçmiş olması ve anne adayının genel sağlık durumu belirleyici olabiliyor. Bel bölgesiyle ilgili geçirilen ameliyatlar ya da kanın pıhtılaşmasına dair sağlık sorunları yaşanması halinde bu yöntem önerilmez. İkiz ya da üçüz bebek bekleyen anne adayları için de ideal bir seçenek olmadığını belirtelim. Tüm bunlarla birlikte hamileliğin 38. haftası ile 42. haftası arasında doğum yapılıyor olması gerekir. 38 haftalık gebelikten daha erken dönemde doğum başladığında bu yöntemin uygulanması konusunda kararı doktorunuz verecektir.

İlginizi çekebilir –> Normal doğum

Epidural Aneztezi ile Doğumun Avantajları Nelerdir?

Anneler için epidural doğum ne gibi avantajlar sağlar sorusunun yanıtlarına hemen göz atın.

  • Epidural yöntemde doğum sırasında ağrı kontrolü etkili bir şekilde yapılabilir ve bu da doğum boyunca devam eder.
  • Doğum uzadıkça anne daha da yorulur. Bu yöntem ise annenin dinlenmesi için bir fırsat sunar. Böylelikle anne dinlenerek doğuma katkıda bulunmaya devam edebilir.
  • Vajinal doğumun olumsuz yönü olan sancı ve ağrı ortadan kaldırılabildiği için daha rahat bir şekilde normal doğum kararı alınabilir.
  • Annenin doğumun her anında tanıklık etmesi mümkün olur.
  • Şayet beklenmedik bir durum gelişirse sezaryenle doğuma geçilmesi mümkün olur. Bu yöntem doğuma sezaryenle devam edilmesini engellemez.
  • Anne kısa zamanda toparlanır ve doğumdan sonra bebeği ile ilgilenebilir.

Epidural Yapılırken Acı Duyulur Mu?

En büyük endişelerden biri epidural doğum öncesinde yapılan epidural işlemin acı vermesi oluyor. Ancak epidural iğnesi takılmadan önce bölge uyuşturulur. Bu nedenle işlem sırasında acı yaşanmaz.

Epidural Anestezi Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?

Şiddetli sancı hisseden anne adayları epidural doğum öncesinde uygulanan anestezinin ne zaman etki edeceğini, ağrının ne zaman geçeceğini merak edebiliyor. Anestezinin uygulanmasını takiben yaklaşık 10 dakika içerisinde ağrı hissi azalır ve çoğu zaman tamamen ortadan kalkar. Bu anestezi ilacının çok kısa bir sürede etkisinin gösterdiğini söyleyebiliriz. Yine de her anne adayında ilacın etkisini gösterme süresi farklı olabiliyor. Her ne kadar bu süre çok uzun olmasa da prenses doğum yönteminde ağrının geçme zamanı 15 dakikayı da bulabilir.

Prenses Doğum Fiyatları Ne Kadar?

Her anne adayı için epidural doğum fiyatları aynı olmaz. Net bir fiyat bilgisi iletmemiz bu doğum yönteminden faydalanmak isteyen anne adayları için yanıltıcı olabilir. Okuduğunuz prenses doğum hakkındaki içerik genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Net bilgiler için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz.

Merak edenler için –> Sezaryen doğum

 

Dış kaynak:
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/epidural

 

Epidural anestezi ile doğum hakkında detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Adres: İzzettin Çalışlar caddesi no:21 D:2 Bahçelievler / İstanbul
Sabit Tel: 0212 641 71 15
Cep Tel: 0531 938 63 53
E-mail: [email protected]