smear testi

Smear testi; rahim  ağzı kanserinin  henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda teşhis ve tedavisine imkan sağlar. Böylelikle hücresel bozukluklar rahim ağzı kanserine dönüşmeden erken evrede tespit edilir. Hasta sağlığına tamamen kavuşabilir.

Smear testi ile rahim ağzından alınan hücreler incelenir. Anormal Pap smear sonuçları varlığında kolposkopi  uygulanır. Kolposkopi  yöntemi ile rahim ağzı büyütülerek ve özel kimyasal solüsyonlar sürülerek incelenir ve patoloji saptandığı durumlarda ise gerekirse biyopsi alınır. Genellikle serviks kanseri rutin jinekolojik takipleri yapılmamış ve  smear testi alınmamış  kadınlarda ortaya çıkmaktadır

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Smear testi basit ve ağrısızdır .Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri özel bir solüsyona konur. Patolog tarafından bu hücreler mikroskop altında incelenerek anormal gelişim olup olmadığına bakılır.

Pap Smear Testi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Rutin takip amaçlı yılda bir kez yapılması önerilir. Smear testinin doğru  bir şekilde alınması için gerekli olan bazı faktörler vardır. Bu şartlar dikkate alındığı takdirde güvenilirliği yüksek bir metottur.

  • Smear testi hangi dönemde alınmaz ?
  • Adet dönem
  • 24 saat içinde ilişkiye girilmiş olması
  • Yoğun enfeksiyon varlığı (anormal hücrelerin enfeksiyonla kaplı oluşu
  • Vaginal ovul kullanımı, vajina içine ilaç, krem gibi uygulamalar
  • Yaptırılan PAP SMEAR testi sonucunda

Pap smear testinin Negatif çıkması ; hiç anormal, prekanseröz ya da kanseröz hücre görülmemesi (intraepitelyal lezyon ya da malignensi negatif) durumunu ifade eder. Testin pozitif çıkması ise anormal, prekanseröz ya da kanseröz hücre görülmesi (anormal hücreler içermesi) durumudur.

Testin Pozitif çıkması durumunda hekim tarafından daha ileri teşhis ve tedavi amacıyla HPV testi ve kolposkopi önerilebilir

HPV Aşı Programı Tamamlanmış Kadınlarda Smear Testi Yapılması Gerekli midir ?

  • Aşı programı tamamlanmış olsa dahi rutin yılda bir Pap smear testi yapılmalıdır.
  • Gebelerde ise tarama ilk üç ayda yapılmalıdır.