Rahim ağzı kanseri

GEÇ KALINDIĞINDA ÖLÜMCÜL olabilen ; ancak ERKEN TANI VE TEDAVİYLE ÖNLENEBİLEN bir hastalıktır ! Serviks kanseri, serviks olarak bilinen yada halk arasında rahim ağzı olarak adlandırılan ; rahmin alt kısmının kanseridir. Serviks dokusunda kanserli (habis) hücrelerin kontrolsüz bir şekilde üremeleri ile meydana gelen bir hastalıktır.

Günümüz kadınları için çağın veba’sı diye adlandırılan , Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri kadınlarda çok yaygın olarak rastlanan bir kanser türüdür. Kırk yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanserdir . Belli bir zaman dilimi içinde yavaş gelişir, eğer bu süreçte erken teşhis ve tedavi edilmezse rahim ağzında çoğalan anormal hücreler ,kanserli hücrelere dönüşebilir.

Rahim ağzı kanserlerinin oluşmasına HPV virüsü denilen bir virüs’ün neden olduğu tespit edilmiştir. HPV enfeksiyonu dünyada cinsel yolla en yaygın olarak bulaşan enfeksiyondur. Hemen hemen 10 kadından 5’i yaşamları boyunca bu virüsle karşılaşmaktadır.

  Serviks kanserinin iki ana tipi ;

  1. Skuamoz hücreli karsinom
  2. Adenokarsinom

Bu iki form içinde rutin tarama testlerinden Smear yılda bir kez cinsel aktif olan her kadına yapılması zorunludur.

Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri

  1. Düzenli Pap test yaptırmayan kadınlar
  2. HPV ; Hpv teşhisi konmuş kadınlar
  3. Hpv aşısı yaptırmamış kadınlar
  4. Erken yaşta cinsel ilişki
  5. Birden çok partnerle cinsel ilişki
  6. 60 yaş ve üzeri kadınlar
  7. Sigara
  8. Düzensiz kötü beslenmeler

Erken Evre ve Smear Testi

Her kanser tipinde olduğu gibi erken evre döneminde teşhis son derece önemlidir.  Her  preinvaziv lezyon  (erken evre)  kansere ilerlemeyebilir  , bu dönemde hastada herhangi bir  şikayet yada bulgu olmayabilir. Serviks kanseri erken evre döneminde ancak smear testi ile anlaşılabilir. Hiçbir şikayetin olmadığı bu dönemde rutin yapılan Pap smear  testi veya HPV tarama testleri ile genellikle tesadüfen saptanmış olur. Böylece erken dönemde tedavi ile tam bir iyileşme sağlanabilir.

Pap smear ve HPV testi ile serviks kanser görülme sıklığı önemli oranda azaltılır. Erken evrede teşhis edilmesi ayrıca  genç ve doğurganlığını tamamlamamış kadınlara, gebe kalma şansı verilebilir .Ancak yapılan bu cerrah işlemler  gelecekteki gebelikleri için risk taşıyabilmektedir. Bu riskler erken doğum ve düşük şeklinde olur. Her hasta için bireysel durumları göz önüne alınmalı ,cerrahi metodlar seçiminde karar vermek için hastaya ayrıntılı bilgi verilmelidir.

İlerlemiş Rahim Ağzı Kanser Bulguları

  1. Adet arası kanamalar (Lekelenme tarzında, kanlı akıntı, kokusuz ve kaşıntısıZ akıntı)
  2. ilişki sonrası kanama
  3. Tek taraflı kasık ağrısı
  4. Kilo kaybı, İştah kaybı , zayıflık ve kansızlık
  5. Yorgunluk, halsizlik

Rahim Ağzı Kanseri Tedavileri

Operasyon (Ameliyat), Kemoradyasyon ve Kemoterapi’dir. Erken evrede, Cerrahi yöntemlerin başarı oranları oldukça yüksektir.. İlerleyen dönemlerde ise, yapılan cerrahi girişimlere ilaveten kemoradyasyon ve kemoterapi uygulanabilir.

Erken evre serviks kanser tedavisinde; Servikal konizasyon ; sık kullanılan bir metottur.Bu ameliyatta serviks (rahim ağzı ) koni şeklinde çıkarılır. Kanserin ne kadar ilerlediğini belirlemek ya da çok erken kanserleri ve kanser öncesi servikal değişiklikleri tedavi etmede kullanılabilir. Bu operasyonda, rahminiz alınmamakta ve doğurganlık devam etmektedir.

Serviks Kanserinden Nasıl Korunulur

HPV virüslerinin neden olduğu Rahim Ağzı Kanserinden korunmak sadece yapılacak aşı ile mümkün olabilmektedir. Yeni geliştirilen aşılar, bu virüsün çeşitli türlerine karşı vücutta aşılama yoluyla bağışıklık oluşturabilmekte ve virüsün yol açtığı olumsuzluklardan korunmasına yardımcı olabildiği kanıtlanmıştır.

Tedavi sonrasında takip

Hekiminiz tarafından tedaviniz tamamlandıktan sonra genellikle yakın takibe alınırsınız , yapılan takipler sonucunda,  tam bir iyileşme tamamlandıktan sonra rutin  Pap smear testi ve pelvik muayene önerilir.  Bazı hastalarda tespit edilen rahim ağzı kanserinin  evrelerini belirlemek ve takibi için radyolojik testler de istenilebilir.

RAHİM AĞZI KANSERİ DÜNYADA EN ÇOK GÖRÜLEN 2.KANSER TÜRÜDÜR. ERKEN TANININ HAYAT KURTARDIĞINI UNUTMAYINIZ !