Hamilelik dönemi gebenin günlük kaloriye, sıvıya, proteine, vitamin ve minerallere olan İhtiyacın arttığı dönemdir. Gebelik döneminde , beslenme yeni baştan planlanmalıdır. Gebelik  döneminde anne adayı, düzenli ve dengeli beslenmeli,  bol su tüketmelidir. Hekimin önerdiği demir ve multi vitamin mineral takviyeleri düzenli kullanılmalıdır..

Gebelik dönemlerinde dönem dönem iştah artışları yaşanabilmektedir, Önerilen beslenme şekli tüm temel besin ürünlerinden yeterince ve düzenli alınmasıdır. Kalorisi yüksek besleyici özelliği düşük yağ ve şeker miktarı fazla besinlerden (pasta, makarna, börek, tatlı, mantı vb..) uzak durulmasında fayda vardır.

Hamilelikte günlük öğün sayısını 6 olarak ayarlamanız gerekmektedir, 3 öğün arasına koyacağınız ara öğünler sayesinde ;midenin aşırı dolması ve sizi rahatsız etmesi , gebeliğin erken dönemlerinde oluşabilecek bulantı şikayetlerini  ve ileriki dönemlerinde oluşabilecek mide yanması ve şişkinlik şikayetlerini önleyecektir.

Temel besin maddelerinden biri olan suya gebelikte ihtiyaç artmaktadır. Gebelik döneminde, yeterli miktarda su veya sıvı alımı sayesinde ;Kabızlık, Gebelikte sık görülebilen idrar yolu enfeksiyonlarının oluşumu büyük ölçüde engellenmiş olacaktır.

Hamilelikte ilaç şeklinde düzenli vitamin kullanımının gerekliliği tartışmalı bir konudur, Ancak gebeliğin ilk aylarında şiddetli bulantı ve kusma nedeni ile yeterli gıda takviyesini alamamış gebelerde vitamin desteğine ihtiyaç olacaktır. Çoğu hekim gebelik döneminde vitamin takviyesi önermektedir. Gebelikte sıklıkla fizyolojik anemi (kansızlık) görülür. Bu nedenle gebeliğin ikinci yarısında demir içeren ilaçlar kullanmanız önerilecektir. Çoğul gebelerde, kansızlık (anemi) hastalığı olanlarda ve gebeliğinin sonlarına gelmesine rağmen hiç demir kullanmamış olan anne adaylarında yüksek dozlarda demir tedavisi gerekebilir.

Gebelikte tüketilmesi Gerekenler

OMEGA 3 :

Temel omega 3 kaynağı balık etidir. Balık eti omega 3 yağının yanı sıra yarıca protein mineral ve vitaminlerler de içermektedir.Gebelikte haftada 1 veya 2 defa balık  tüketilmesi uygundur.

Yeterli miktarda omega 3 alımı prostaglandin olarak bilinen maddelerin dengeli bir şekilde sentezlenmesini sağlar. Prostaglandinler ise vücudumuzda özellikle gebelik döneminde önem arzeden;  kan basıncının düzenlenmesini, kanın pıhtılaşmasını, enfeksiyon ve alerjik yanıt oluşumunu, böbrek ve sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenlemede büyük rol alır.

Bu olumlu etkileri sayesinde anne adayı,  preklemsi ve erken doğum riskinden korunmuş olur. Annenin hamilelik tansiyon riskini azaltığı gibi lohusalık döneminde de yaşanması olası olan depresyon gibi duygu durum bozukluklarına karşıda koruma sağlar. Ayrıca bebeğin beyin gelişiminde Omega 3 yağ asittleri önemli bir rola sahiptir.

Balık tüketemeyen anne adayları için omega 3 tabletleri uygun bir seçenektir. Omega 3 tabletleri tercih edilirken balığın karaciğerinden elde edilmemiş olması gerekir. Hayvansal omega 3 oranı yüksek olan ve en az 300 mg dha içeren balık yağları tercih  edilmelidir

Gebelikte hangi balık türü tüketilmelidir?

Somon, Hamsi, Ton balığı, Sardalya, Palamut , Çupra , Levrek, Mezgit ,Lüfer

Gebelikte hangi balık türü tüketilmemelidir?

Midye, İri Uskumru, Kılıç balığı, Tuna balığı, Köpek balığı, kuzgun

Omega 3 desteği genellikle gebeliğin son 3 ayında verilir.

Sebze ve meyveler :

Portakal, Mandalina, Greyfurt, Elma, Çilek (Alerjik bünyeler dışında ) Avokado, Ananas, Kavun, Domates , Biber, kayısı, Mango, Armut, Muz, Karnabahar vb.

Et ürünleri

İyi pişirilmiş kırmızı et, Gezen tavuk

Süt ve süt ürünleri

Pastörize süt, Peynir, Çökelek, Ev yapımı yoğurt, Yumurta vb.

Tahıllar ve Baklagiller

Buğday unlu ekmek, Esmer ekmek,  Nohut, Mercimek, Kuru fasulye vb.

Gebelikte tüketilmemesi Gerekenler

  • Az pişmiş Yumurta ;bakteriler yoluyla bağırsak enfeksiyonuna sebep olur
  • Konserve gıdalar.Taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
  • Çok fazla Kafein : Kahve (günlük 200 mg’ı geçmeyecek şekilde süt ile birlikte tüketilebilir) ,çay , kola ..
  • Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri
  • Sigara ve Alkol
  • Çiğ yada az pişmiş et balık ürünleri
  • Salam sosis pastırma uzak durulmalıdır.
  • Midye ,suşi ,istiridye ,karides gibi kabuklu deniz ürünleri de tüketilmemelidir.
  • Doğal olmayan beslenme (mevsim dışı sebze ve meyve yeme )

Türk Perinotoloji Derneği ;

Besin grupları Normalde Gebelikte Emziklilikte
1. Et, kurubaklagil, yumurta: Her çeşit et, tavuk, balık, kuru fasülye, nohut, mercimek vb. 2 porsiyon; 2 yumurta 1 porsiyon, 1 et veya kuru baklagil yemeği veya etli sebze yemeği 1 porsiyondur. 1 porsiyon daha fazla 1-2 porsiyon daha fazla
2. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir 2 porsiyon; 1 su bardağı süt veya yoğurt 1 porsiyondur, 2 kibrit kutusu kadar peynir veya çökelek 1 porsiyondur 1 porsiyon daha fazla 1 porsiyon daha fazla
3.Tahıllar: Ekmek, pirinç, bulgur, makarna, şehriye, börek, tarhana vb. Hiç veya 1 porsiyon (3-6 dilim ekmek) 1 dilim ekmek daha fazla 1 dilim ekmek daha fazla veya 1 porsiyon pilav daha fazla
4. Taze sebze ve meyve 3-4 porsiyon; en az bir porsiyon yeşil yapraklı sebzelerden, turunçgillerden veya domatesten 1-2 porsiyon daha fazla 2 porsiyon daha fazla