Rahim ağzı kanserinin % 95 nedeni HPV ‘dir. HPV yaklaşık 300 e yakın tipi olan cinsel yolla geçen bir virüstür. Rahim ağzı kanseri ,uzun süren ,inatçı yüksek riskli HPV enfeksiyonu sonucu oluşmaktadır .Cinsel aktif insanların çoğu hayatlarının bir döneminde hpv ile karşılaşırlar . Hpv nin bazı tipleri ağız boğaz ve genital bölgeyi etkiler. Elde, yüzde ya da vücudun başka bölgesinde bulunan HPV tipleri ile genital bölgede görülen virüslerin tipi farklıdır. Genital bölgede hpv varlığı semptom vermeyebilir .Bu aşamada rutin smear testi önemlidir. HPV ile enfekte olan kişilerin %80-90‘nında enfeksiyon iki yıl içinde geriler.
Yüksek riskli hpv tiplerinin serviks kanserine yol açtığı tespit edilmiştir. Türkiye’de ;HPV 16 ve 18 en sık görülen 2 yüksek riskli HPV tipidir . PAP Smear testi ve HPV Dna testi ile yapılan erken teşhis :SERVİKS kanser riskini AZALTMAKTADIR.
HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?
Genital HPV virüsü temel bulaşma şekli cinsel ilişkidir.
Prezervatif Hpv virüsü bulaşmasını engeller mi ?
Prezervatif HPV virüsüne karşı koruyucu değildir.
Hpv tanısı nasıl konur ?
PAP Smear testi ve HPV Dna testi ile tanısı konur.
HPV Belirtileri Nelerdir?
HPV enfeksiyonlarının büyük bir kısmı çoğunlukla belirti vermez. Hastalar genellikle genital kondilom olarak adlandırdığımız , genital bölgede siğil varlığı ile kliniğe başvurur. Çoğu hastada enfeksiyonların büyük bir kısmına herhangi bir müdahale uygulanmadan lezyonlar gerilemektedir.
Bu lezyonlar genellikle kadında vajina girişinde, perine dediğimiz vagen girişi ile makat arasındaki alanda ve anal(makat) bölgede izlenir . Oral seks yoluyla ağız mukozasın da da lezyonlar izlenebilir. Bu gibi durumlarda KBB hekimi tarafından çiftlerin değerlendirilmesi önerilir.
HPV Tekrarlar mı ?
HPV virüsüne karşı vücut tarafından bağışıklık genelde oluşturulmaz. Vücut tarafından yeterli bağışıklık sisteminin oluşturulabilmesi için tek yol RAHİM AĞZI KANSER AŞISIDIR. Aşı programı tamamlanmayan kişilerde viral enfeksiyon tekrarlama riski devam edecektir. Virisün her dokunuş ve temasla partnere ve kendi vücudunda başka bölgelere transferi söz konusudur. Mevcut Siğilin tek tedavi yöntemi ablasyonu yada eksize edilmesidir.
Dolayısıyla kişi tarafından mevcut siğilin tıbbi girişimler dışında yok edilmeye çalışılması , bu virüsün vücuttaki diğer bölgelere tekrar bulaşmasına sebep olacaktır.. bu ve benzeri durumlarda hpv enfeksiyonu tekrarı kaçınılmazdır. Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi genital kondilomlarda da ,bağışıklık sistemi son derece önemlidir. Özellikle vücut direncinin düşük olduğu hasta grubunda, rahim ağzı kanseri aşılama programının tamamlanmadığı durumlarda hpv enfeksiyon tekrarı kaçınılmazdır.
HPV Hastalığından Nasıl korunulur ?
HPV virüslerinin neden olduğu Rahim Ağzı Kanserinden ve genital kondilomdan (siğil) korunmak SADECE YAPILACAK AŞI İLE mümkün olabilmektedir.
HPV risk faktörleri nelerdir ?
- Hpv aşısı yaptırmamış kadınlar
- Hpv teşhisi konmuş kadınlar
- Çok eşlilik (Birden fazla cinsel partneri bulunan kadınlar)
- Düzenli jinekolik muayene ve pap smear testi yaptırmamış kadınlar
- Smear testi sonucu pozitif olan kadınlar (anormal pap smear sonucu )
- Sigara kullanan kadınlar
- Erken yaşta cinsel ilişki
HPV Dna Testi Hangi Durumlarda yapılmalıdır ?
- Jinekolojik muayenesinde genital bölgede siğil (genital kondilom) tespit edilen
- Partnerinde (penis ve perine bölgesinde) genital siğil tespit edilmiş kadınlar.
- Rutin kontrollerde yapılmış olan smear testi sonucunda anormal hücre gruplarının tespiti (ASCUS ,LSIL ,HSİL ,ASC-H,AGC ),
- Rutin kontrol amaçlı 5 yılda bir yapılabilir.
Bilginiz olsun –> Rahim ağzı kanseri
HPV tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Adres: İzzettin Çalışlar caddesi no:21 D:2 Bahçelievler / İstanbul
Sabit Tel: 0212 641 71 15
Cep Tel: 0531 938 63 53
E-mail: [email protected]