Normal Doğum

Normal doğum en genel şekli ile doğumun doğal halidir diyebiliriz. Hamilelik döneminin sona ermesi ile birlikte gerçekleşen doğal doğum sürecidir. Bebeğin vajinal yoldan çıkması ile gerçekleşen normal doğum süreci kimi zaman suni sancıyla da gerçekleşebilir. Ancak her vajinal doğumda suni sancıya ihtiyaç duyulmaz. Sadece doğum zamanı geldiği halde doğumun başlamaması durumunda bu yöntem devreye girebilir.

Vajinal doğumda kasılmalar ile beraber bebeğin baş kısmı doğum kanalına girer ve aşağı yönlü olarak ilerler. Ardından vajinadan geçerek dışarı çıkar ve doğum gerçekleşmiş olur. Her gebelikte doğumun vajinal yolla yapılması mümkün olmayabilir. Bazı durumlarda anne adayı normal doğumu istese de doktor tarafından sezaryen önerilebilir. Bunun nedeni bebekte ya da annede mevcut olan bir sıkıntıdan kaynaklı olarak vajinal doğumun sakıncalı olabileceğidir. Bu gibi durumlarda doktorun önerilerinin dikkate alınması son derece önemlidir.

Genellikle ilk gebeliklerde anne adayları vajinal doğum yapmak zor mu ya da çok acı verir mi gibi soruların yanıtlarını merak ediyor. Bu durum tamamen anne ve bebeğe bağlıdır. Vajinal doğumu “kolay” ya da “zor” olarak nitelemek doğru olmaz. Kimler vajinal doğumu daha kolay yapar sorusu da sıklıkla gündeme geliyor. 20 – 35 yaş arasında olan, fazla kilo sorunu yaşamayan, herhangi bir hastalığı olmayan ve fiziksel aktivite, spor yapan kadınlar için normal doğum sürecinin bir miktar daha kolay geçtiğini söylemek mümkündür. Ancak bu kaide de her durumda geçerli olmayabilir. Vajinal doğum ne kadar sürer, faydası var mı gibi soruların yanıtlarına geçmeden önce nasıl yapılır konusunu ele alalım.

Normal Doğum Nasıl Yapılır?

Kasılmalar, normal doğum sürecinin başlangıcıdır. Kasılmalar ilkin daha seyrek aralıklarla olur ve zamanla iki kasılma arasında geçen süre kısalır. Kasılmaların süresi ise değişiyor. Toplamda ne kadar sürdüğü konusunda net bir ifadede bulunamayız. Kasılmalar artık 5 dakikada 1 olmaya başladığında anne adayının sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Ancak burada kritik bir unsurun altını çizmeliyiz; kasılmalar seyrek olduğu halde bebeğin suyu geldiyse ya da kanama gibi bir durum söz konusuyla 5 dakikada bir kasılma olması beklenmemelidir. Bu gibi durumlarda anne adayının derhal sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir.

Problemsiz bir doğum sürecinde plasenta gebelik ilerledikçe rahimin büyümesiyle paralel olarak yukarı doğru çıkar; normal doğum başladığında bebeğin doğum yoluna girmesine engel oluşturmaz. Aynı zamanda rahim ağzında da açılma meydana gelir. Rahim ağzındaki açılmanın 8 cm – 10 cm arasında olması, bebeğin doğum kanalından çıkabilmesi için gereklidir. Yeterli açılma meydana geldiğinde ve bebek doğum kanalına girdiğinde anne adayından ıkınması istenir. Bu sayede anne de doğuma katkıda bulunur ve sürecin daha kolay tamamlanması sağlanabilir.

Ikınmayla birlikte bebeğin baş bölümü vajinadan çıkmaya başlar, doktor da omuz ve vücudu destekleyerek tutar, doğum gerçekleşir. Bebeğin ardından plasenta da rahimden çıkar. Eğer doğumun başlaması gerektiği halde kasılmalar mevcut değilse suni sancı verilir. Enjeksiyon ile vücuda oksitosin gönderilerek kasılmaların meydana gelmesi sağlanır. Bazı doğumlarda ise epizyotomi kesilerinin uygulanması gerekebilir. Bu da bebeğin doğum kanalından rahat geçebilmesi içindir.

Normal Doğum Belirtileri

Genel olarak normal doğum belirtisi kabul edilebilecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Halk arasında nişan olarak bilinen kanlı akıntının gelmesi
  • Düzenli kasılmalar olması
  • Bebeğin suyunun (amniyon sıvısı) gelmesi
  • Sırt ağrısı
  • Bebeğin başının doğum kanalına oturmasıyla birlikte akciğerlere olan baskının azalması ve buna bağlı olarak yaşanan hafifleme hissi
  • Sıklıkla idrara çıkma isteği

Normal Doğum Kaçıncı Hafta Olur?

Normal doğum kaçıncı haftada olur

Beklenen normal doğum zamanı gebeliğin 38. haftası ile 40. haftası arasıdır. Ancak daha erken ya da daha geç dönemde de vajinal doğum olabilir. Eğer doğum hamileliğin 35. haftasından daha önce olursa “erken doğum” olarak değerlendirilir. 40. gebelik haftasından sonra gelişen durumlar miad aşımı ya da halk arasındaki değime göre “geç doğum” olarak adlandırılır.

Normal Doğum Faydaları Nelerdir?

Özellikle ilk gebeliklerde anne adayları normal doğum faydalı mı ya da vajinal doğumun bebeğe bir yararı olur mu gibi soruların yanıtlarını merak ediyor. Elbette normal doğum bazı açılardan çeşitli faydalar sunabilir. Bu faydalara birkaç örnek verelim.

  • Vajinal doğumda kullanılan pek çok tekniğin invaziv olmaması, enfeksiyon ya da kanama gibi riskleri daha düşük seviyeye çeker.
  • Vajinal doğumda annelerin doğum sonrası ağrı şikayeti daha az olur.
  • Normal doğumda klinik ortamda yatış süresi sezaryene nazaran daha kısadır.
  • Normal doğumda bebeğin doğum kanalına girmesi, bakterilerle tanışması anlamına gelir. Bu da bebeklerin bağışıklık sistemi açısından faydalıdır.
  • Anne ile bebeğin buluşma süresi vajinal doğumda daha kısadır.
  • Vajinal doğumda süt gelme süresi sezaryenle doğuma göre daha kısa olabilir.
  • Eğer doğumda epizyotomi kesileri uygulanmadıysa vajinal doğumda dikiş bakımı gerekmez.

Vajinal Doğum Kaç Saat Sürer?

Sabit bir normal doğum süresinden söz edemeyiz. Her gebelikte doğum süresi değişebilir. Annenin daha önce yaptığı doğumun süresi ile bir sonraki doğumun süresi bile aynı olmayabilir. Bu nedenle net bir süreden söz edemiyoruz ancak ilk hamileliklerde vajinal doğumun biraz daha uzun sürdüğüne dair çeşitli araştırmalar da bulunuyor. Bu süre 10 ila 15 saate kadar çıkabiliyor. İkinci doğumlarda ise toplam sürenin 6 ila 8 saat arasında olabildiğini ekleyelim. Elbette bu süre bebeğin doğum kanalında geçirdiği süre değildir. Doğumun başladığı ilk andan doğumun tamamlandığı son ana kadar geçen süredir.

Aynı zamanda normal doğum sırasında anne adaylarının tüm bu süre boyunca ıkınması gerekmez. Annelerden ıkınması istenen sürenin 50 – 60 dakika kadar olduğunu söyleyebiliriz. Çok daha kısa sürede tamamlanan doğumların da olduğunu belirtmek gerekir. Bu arada doğumun çok fazla uzaması durumunda anne ve bebeğin sağlığını riske atmamak adına sezaryen doğum kararı alınabiliyor.

Vajinal Doğumda Bebek Nasıl Çıkar?

Bebeğin normal doğum ile çıkması 3 evrede gerçekleşir. İlk evrede rahimde başlayarak sıklaşan kasılmalar meydana gelir ve rahim ağzı 10 cm’ye yakın oranda açılır. İkinci evrede bebek normal doğum ile dünyaya gelir ve son evrede de plasentanın rahimden çıkması ile doğum süreci de tamamlanmış olur.

Kimler Normal Doğum Yapamaz?

Kimi zaman gebeliklerde istenmeyen durumlar gelişebilir. Kimi zaman da annede ya da bebekte mevcut olan bazı sorunlar normal doğum yapmaya engel olabilir. Kimlerin vajinal doğum yapamadığını kısaca listeleyelim.

  • Bebeğin ters gelmesi
  • Bebeğin normalden çok daha iri olması
  • İleri yaş gebelikleri,
  • Baş ile pelvis arasındaki uyumsuzluklar
  • Bebeğin strese girmesi
  • Daha önce vajinal ve rahimle ilgili operasyonlar geçirmiş olmak
  • Genital uçuk enfeksiyonları
  • Plasentanın erken ayrılması ya da plasentanın yanlış yerde bulunması
  • Bebekte çeşitli anomaliler olması
  • Annenin ıkınmasında sakınca olması
  • Kordon sarkması
  • Çoğul gebelik durumu
  • Yaygın genital kondilom

Tüm bunların dışında bazı spesifik nedenlerle de doktorunuz normal doğum yapmanızı önermeyebilir. Vajinal doğum ile ilgili merak ettiğiniz konuları ve soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz. Bu içerik yalnızca genel bir bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Net bilgiler için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz.

Bilginiz olsun –> Epidural doğum

Normal doğum hakkında detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Adres: İzzettin Çalışlar caddesi no:21 D:2 Bahçelievler / İstanbul
Sabit Tel: 0212 641 71 15
Cep Tel: 0531 938 63 53
E-mail: [email protected]