İdrar kaçırma

İdrar kaçırma erkeklere kıyasla  kadınlar arasında daha sık görülen bir problemdir. İdrar kaçırma (üriner inkontinans) şikayeti kadının sosyal hayata adaptasyonunda ciddi anlamda kaygılar yaratabilir. Aynı zamanda kadının sosyal hayatının yanı sıra cinsel hayatında da olumsuz sonuçlar doğurabilir.

İdrar kaçırma  istemsiz olarak  idrar kontrolünü sağlayamama durumudur. İdrar kaçırmanın bilinen 3 tipi vardır ve bu tiplere göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Halk arasında sıkça görülen ‘ tuvalete yetişememe ‘olarak ifade edilen durum urge inkontinans olarak tanımlanır ,genelde tıbbi tedavilerle çözülebilmektedir.

Gülerken ,hapşırırken oluşan idrar kaçağı ise, stress inkontinas olarak tanımlanır tedavisinde cerrahi yöntemler uygulanır. Ancak bazı vakalarda teşhis burada ifade edildiği gibi kolay yapılamamaktadır. Bazı hastalarda ise  bu iki tip birlikte bulunur ki mixed inkontinasn olarak adlandırılır.

İdrar yolu enfeksiyonu esnasında da bu tarz şikayetler olulşabileceği için teşhis konulmadan önce idrar yolu enfeksiyonu ekarte edilmelidir. Tedavi planı ;  hastanın yaşına, klinik durumuna ,sistemik hastalıklarının  varlığına ve de yapılan spesifik  test sonuçlarına göre hekim tarafından yapılır.. Gebelik durumunda ve tedavi edilmeyen idrar yolları enfeksiyonlarında da geçici olarak idrar kaçırma durumları  oluşabilir. Hekim tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

İdrar Kaçırma Tanısı Nasıl Konur?

Genellikle anamnez ve fizik muayenesi ile inkontinans tipi ve tedavi yöntemleri belirlenir. Geçici İdrar kaçırma nedenleri arasında idrar yolları enfeksiyonları 1. Sırada yer alır. Dolayısıyla tanı konmadan önce ; Tam idrar tahili (TİT )  ve idrar kültürüyle, idrar yolu enfeksiyonları ayırt edilmelidir. Sonrasında, Ürodinami yapılarak idrar kaçırmanın tipi ve hastaya özel  tedavi yöntemi seçilebilir.

Üriner İnkontinansın Sebepleri ve Risk Faktörleri

  • İlerleyen Yaş: Menopoz ile birlikte östrojen azalır. Mesaneyi (idrar torbasına) yerinde tutan dokular zayıflamaya başlar. Bununla birlikte destek dokuda azalma olur ve sonuç olarak idrar kaçırma (üriner inkontinans) yada idrar torbası sarkması (sistosel) oluşabilmektedir.
  • DOĞUM: Normal doğum ile 4 kilo ve üzeri iri bebek doğurmak, yada travay( aktif doğum) süresinin uzun sürmesi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan vaginal destek doku hasarı ve artan doğum sayısı inkontinans riskini arttırabilir.
  • Obezite
  • Kabızlık : Sürekli ıkınma vaginal destek dokularını zayıflatabilir.
  • Yoğun sigara kullanımı
  • Kronik Hastalıklar: Astım, kronik bronşit, diyabet, kas hastalıkları
  • Geçirilmiş jinekolojik hastalıklar
  • Sık sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  • Bazı ilaçlar

İdrar Kaçırma Tipleri

1- STRES TİPİ İNKONTİNANS: Karın içi basıncının artması durumunda (gülerken, hapşırırken, yürürken, öksürürken ve egzersizle) ortaya çıkan , istemsiz idrar kaçırılmasıdır. En sık rastlanan tiptir ( %50 -%70). En sık neden pelvik taban kaslarının zayıflığıdır.

Stres inkontinansa katkıda bulunan diğer faktörler şunlardır:

  • Obezite, Astım ,Kabızlık ,Şeker hastalığı gibi ve benzeri sebepler .
  • Stres inkontinansın tedavisinde  genellikle cerrahi yöntemler tercih edilir.

2- URGE İNKONTİNANS (SIKIŞMA TİPİ): İkinci sıklıkta görülen tiptir (%30). Aniden idrar yapma hissi, ani sıkışma hissi, aniden idrar kaçırma gibi şikayetlerin görüldüğü gruptur . Tuvalete gitme ihtiyacı hissettiğinde, tuvalete  yetişemeden idrar kaçırma gerçekleşir. Bu gibi durumlarda hastalar kliniğe  “ tuvalete yetişemiyorum “ şikayetiyle  başvururlar.

Detrusol instabilitesi olarak ta bilinir. Mesane dolumu ya da diğer uyaranlarla mesanenin istemsiz kasılma durumudur. Esas neden mesane kaslarının aşırı aktif ve duyarlı olmasıdır.

Urge inkontinans nedenleri şunlardır:

  • idrar yolu enfeksiyonu (sistit gibi)
  • şeker hastalığı,
  • bazı nörolojik hastalıklar (bel fıtığı gibi )

Urge  inkontinansın tedavisinde  genellikle Konservatif ve medikalar Tedaviler tercih edilir.

  • Kegel Egzersizleri: Urge ve Stres tip inkontinansta, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için uygulanır
  • Biofeedback Tedavi:Urge ve stres inkontinans tipte elektromyogram elektrodları ile pelvik taban kaslarının fizyolojik fonksiyonları kaydedilerek mesane eğitimi yapılır. Mesane kapasitesinin kontrollü biçimde arttırılması hedeflenir.
  • Medikal tedavi Antikolinerjikler: Bu ilaç grubu sıklıkla urge inkontinans tedavisi, hiperaktif mesane sendromu ve mixt tip inkontinans için kullandığımız idrar kaçırma ilaçlarındandır. Ancak bu tedavinin başlama kararı hekim tarafından fayda ve zarar dengesi değerlendirilerek karar verilir.

3- MİKS TİP İNKONTİNANS: Stres ve sıkışma tipinin tipinin birlikte görüldüğü tiptir. %20 görülür.
4- TAŞMA TİPİ İNKONTİNANS: Overflow inkontinans olarakta bilinir. Mesanede kapasitenin üzerinde idrar biriktiğinde damla şeklinde idrar kaçırma görülmektedir. %5-10 görülür.
5- SFİNKTER YETERSİZLİĞİ: Çok nadir görülür.İdrar yolu yaralanmalarında izlenebilir.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Olur?

Cerrahi Tedavi: Vajinal olarak Sistosel, İVS-Sling, TVT, TOT prosedürleri ile mesane, mesane boynu ve paraüretral alanlar askıya alınarak inkontinans engellenebilir.

İdrar Kaçırma Probleminin Cinsel Hayata Etkisi ?

Cinsellik ve orgazm herhangi bir kaygı ve korkunun olmadığı durumlarda yaşanabilir. ilişki esnasında İdrar kaçırma korkusu ,ilişkinin şehvetini  bozarak cinsel hayatı olumsuz etkiler. Bu durum cinsel isteksizlik ,ve cinsel problemler oluşturabilmektedir. İlişki esnasında idrar kaçırma korkusu çiftleri birbirinden uzaklaştırabilir. Samimi olmaktan kaçınmaya yol açabilir. İdrar kaçırma kaynaklı düşük özsaygı, depresyon veya anksiyete cinsel hayatınızı etkileyebilir. Sağlıklı bir cinsel hayat için yaşadığınız sorunların mutlaka çözülmesi için bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.

 

İdrar kaçırma tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Adres: İzzettin Çalışlar caddesi no:21 D:2 Bahçelievler / İstanbul
Sabit Tel: 0212 641 71 15
Cep Tel: 0531 938 63 53
E-mail: [email protected]