Sezaryen doğum annenin karın bölgesine kesi uygulanması ve bebeğin çıkarılması olarak tanımlanabilecek bir doğum yöntemidir. Vajinal doğum her gebelikte mümkün olmayabilir. Bazen annenin bazen de bebeğin sağlığını korumak için doğumun sezaryenle gerçekleştirilmesi gerekiyor. Özellikle doğumdan önce yapılan muayene ve tetkikler neticesinde bir şüphe doğması halinde doktorunuz sezaryeni önerebilir. Fakat kimi zaman da vajinal doğum sırasında problemler oluşabiliyor ve doğuma sezaryenle devam edilmesi gerekebiliyor.
Hangi durumlarda bu doğumun tercih edilmesi gerektiğini daha detaylı ele alacağız. Aynı zamanda sezaryene dair anne adaylarının en çok merak ettiği konuların tamamına değineceğiz. Ancak öncesinde bu doğumun nasıl uygulandığını kısaca irdeleyelim.
Sezaryen Doğum Nasıl Uygulanır?
Öncelikle sezaryen doğum anestezi altında yapıldığından anne adayının acı ve ağrı konusunda endişe etmesi gerekmez. Hangi anestezi yönteminin uygulanacağına anne adayının durumu, gebelik haftası gibi çeşitli unsurlar bir arada değerlendirilerek karar verilir. Anestezi etkisini gösterdiğinde karnın alt kısmına yatay bir kesi uygulanarak rahme ulaşılır. Bu kesinin katmanlar halinde yapıldığını belirtelim. Rahme ulaşıldığında ise bebek anne karnından alınır ve göbek kordonu klemplenir. Sonrasında plasenta yani bebeğin eşi olarak bilinen doku da rahimden çıkarılır. Kesi uygulanan bölgeye dikiş atılarak doğum tamamlanır.
Bu işlemin herhangi bir sorunla karşılaşılmaması halinde 20 dakika ile 40 dakika arasında bir sürede tamamlandığını söyleyebiliriz. Sezaryen ile doğumun gerçekleşmesini takiben 6 – 8 saat sonra annenin yavaşça kalkarak biraz yürümesi gerekir. Bu sayede bağırsak hareketlerinin hızlanması ve annenin gaz çıkarması sağlanır. Amacı ise kan pıhtısının oluşmasını önlemektir.
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Uygulanır?
Çoğu zaman sezaryen doğum anne ya da bebekle ilgili bir problem olduğunda tercih ediliyor. Ancak çeşitli spesifik nedenlerle de bu doğum yönteminin uygulanması gerekebilir. Doğumda temel amaç hem annenin hem de bebeğin hiçbir zarar göremeyeceği şekilde sürecin tamamlanmasıdır. Bu amaca yönelik olarak aşağıdaki durumlarda sezaryen doğum tercih edilebilir.
- Doğumun başlamasına karşın aradan çok fazla zaman geçmesi ancak rahim ağzında yeterli oranda genişleme olmaması
- Doğum sürecinin çok fazla uzaması
- Annede kalp rahatsızlıkları olması
- Annede enfeksiyon hastalıklarının olması
- Annenin doğum kanalının yapısal olarak vajinal doğuma uygun olmaması
- Bebeğin kafasının çok büyük olması
- Bebeğin göbek kordonunda dolanma olması
- Plasenta rahatsızlıkları
- Plasentanın yanlış yerde konumlanmış olması
- Çoklu gebelik durumu
- Bebeğin herhangi bir nedenle stres altında bulunması
- Bebeğin rahimde doğum için uygun pozisyonda olmaması
- Annenin psikolojik durumu
- Bebeğin kalp atımlarının bozulması
- Rahim yırtılması
- Annenin daha önce rahim, vajina ya da benzeri genital ameliyatlar geçirmiş olması
- Miyom, kist gibi doğum kanalını tıkayan oluşumların mevcudiyeti
- Bebekte doğumsal anomaliler olması
Yukarıda sıraladığımız durumlar dışında farklı bir nedene bağlı olarak da doktorunuz sezaryen önerisinde bulunabilir.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur?
Aslında sezaryen doğum için ideal zaman gebeliğin 39. haftası, sıfırıncı günüdür. Ancak her zaman bu ideal zamanda sezaryenin yapılması mümkün olmayabilir. Tıbbi açıdan daha erken dönemde sezaryenin gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelebiliyor. Hatta gebeliğin 37 haftası ve çok ender durumlarda daha erken dönemde de doğumun yapılması zorunlu olabiliyor. Doğum suyunun erken gelmesi, bebekte gelişim problemlerinin olması gibi pek çok unsur buna örnek gösterilebilir. Her gebelik özeldir ve sezaryen için uygun zamanı doktorunuz size bildirecektir.
Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?
Her anne için sezaryen doğum süresinin aynı dakikada tamamlandığından söz edemeyiz. Bu süre çoğunlukla en fazla 1 saattir ancak anestezi prosedürlerini, yapılması gereken kan tahlillerini, operasyon için hazırlık sürecini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu nedenle doğuma giderken doktorunuzun belirttiği saatte klinikte olmanız önemlidir.
Sezaryen İç Dikişleri Ne Zaman İyileşir?
İnsanlarda dokuların iyileşme hızları farklıdır. Bu durum sezaryen doğum için de geçerli oluyor. Dolayısıyla dikişlerin ne zaman iyileştiği konusunda net bir süreden söz etmemiz yanıltıcı olabilir. Çoğunlukla iyileşme bir hafta ile 10 gün arasında tamamlanır. Bazı annelerde dikiş yerlerinin iyileşmesi daha uzun sürebilir. Önemli olan ise sezaryen doğum sonrası dikişleri zorlayan hareketlerden kaçınmaktır. Böylece iyileşme sürecini sekteye uğratmamış olursunuz.
Sezaryen Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Annenin kendine dikkat etmesi ve vücudunu zorlamaması durumunda sezaryen doğum sonrası süreç kolay atlatılır. Dikiş yerlerinin temiz ve kuru kalmasına, hijyene dikkat edilmelidir. Sağlıklı beslenmek ve bol su tüketmek de önemlidir. Doktorun öneri ve uyarılarının dikkate alınması, sorunsuz bir iyileşme yaşanmasını sağlayabilir.
Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Olur Mu?
Elbette sezaryen doğum sonrası hafif ağrı olacaktır ve bu gayet normaldir. Ağrının şiddeti ise acı eşiği ile ilgili olduğundan her annede aynı seviyede olmaz. Karın bölgesinde gaz birikmesi de ağrıya neden olabilir. Eğer dayanılmaz düzeyde bir ağrı hissedilirse mutlaka doktora bilgi verilmelidir.
Sezaryen Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?
Annelerin sezaryen doğum sonrası yeniden bir regl düzenine kavuşmaları zaman alır. Doğumdan sonra ne zaman adet olunacağı kişiden kişiye değişiyor. Bu süre ilk yumurtlama döneminden sonraki 15 gün olarak düşünülebilir. Fakat ilk yumurtlama dönemi her kadında aynı zamanda başlamaz. Emziren annelerde prolaktin (süt hormonu) düzeyinin yüksek olması, adet döngüsünde ve doğumdan sonraki görülen ilk adetin zamanı konusunda bazı olumsuzluklar yaratabilir. Ancak sezaryen doğum sonrası 40. günden itibaren doktorunuzun size önereceği en uygun doğum kontrol yöntemlerinin uygulanması şarttır. Halk arasında “süt korur” düşüncesinin artık tarihe karıştığı kabul edilmelidir.
İlginizi çekebilir –> Normal doğum
Sezaryen Doğumda Bebek Kaç Dakikada Çıkar?
Kesi uygulandıktan sonra bebeğin rahimden alınması 3 – 4 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşir.
Sezaryen Doğum Yapanlar Kaç Gün Hastanede Kalır?
Herhangi bir komplikasyon gelişmemiş olması durumunda sezaryen doğum sonrasında hastanede kalma süresi 1 ya da 2 gündür.
Sezaryen Doğum Sonrası Beslenme Nasıl Olur?
Operasyondan 6 saat sonra annenin sıvı gıda almasında bir sakınca bulunmaz. Ancak kabızlık probleminin gelişmemesine dikkat edilmelidir. Aksi halde sezaryen doğum sonrası uygulanan dikişlerde sıkıntı yaşanabilir. Çorba çeşitleri gibi sıvı gıdalarla beslenmeye özen gösterilmesinde fayda var. Su tüketimine maksimum düzeyde önem verilmeli ve vücudun susuz kalması önlenmelidir. Günlük 2 – 2,5 litre su tüketimi annelerin kendilerini daha iyi hissetmeleri ve sütün gelmesi açısından da önemlidir.
Sezaryen esnasında uygulanan anestezi şekline annenin oral beslenme süresi değişiklik gösterir. Genel anestezi sonrası 7-8 saat açlık, spinal anestezi sonrası ise oral sıvı alınımına hemen başlanabilir. Özellikle kafein içerikli sıvıların tüketimi ve bol sıvı alınımı olası spinal anestezi risklerini azaltır.
İlk birkaç gün ıkınmamak gerektiğinden lifli ve az yağlı gıdalar tüketilmelidir. Gaz yapmayan yiyeceklerin tercih edilmesi de önem taşıyor. Beslenme programında mevsiminde olan sebze ve meyvelerin bulunmasına dikkat edilmelidir. Aşırı baharat tüketiminden uzak durulmalı ve mideyi rahatsız eden yiyecekler de özellikle ilk birkaç gün tercih edilmemelidir. Bu içerik genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Net bilgiler için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz.
Merak edenler için –> Epidural doğum
Dış kaynak:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655
Sezaryen doğum hakkında detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Adres: İzzettin Çalışlar caddesi no:21 D:2 Bahçelievler / İstanbul
Sabit Tel: 0212 641 71 15
Cep Tel: 0531 938 63 53
E-mail: [email protected]