Spiral ya da bir diğer adıyla rahim içi araç (RİA) döllenmenin gerçekleşmesini önlemek amacıyla kullanılan tıbbi bir aparattır. T harfine benzeyen bir şekle sahip olan bu araçlar doğum kontrol yöntemleri arasında en pratik olanlardan biridir. Düzenli olarak doğum kontrol hapı içmek istemeyen kadınlar için ideal bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Dakikalar içerisinde takılabilir ve istendiğinde de yine birkaç dakikada çıkarılması mümkündür. Rahim içi araç hakkında merak edilen tüm sorulara yanıt veriyoruz, hemen RİA takılması işleminin nasıl yapıldığını özetleyerek başlayalım.

Spiral İşlemi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle spiral işleminin ameliyat olmadığını belirtelim. Dakikalar içerisinde tamamlanan bir işlemdir ve bu konuda endişe duyulmasına gerek olmaz. Elbette işlem öncesinde mutlaka jinekolojik bir kontrolden geçmeniz ve smear testi yaptırmanız gerekir. Ultrason ile rahim yapısının basit bir biçimde incelenmesi önemlidir. Bu sayede doktorunuz tarafından rahim içi araç takılmasına engel teşkil edebilecek bir durum olup olmadığı gözden geçirilmiş olur.

Eğer bu tıbbi aparatın kullanılmasına engel olabilecek bir durum yoksa spekulum ile rahim ağzının daha iyi görünmesi sağlanır. Rahim ağzı özel solüsyonla temizlenir. Rahim ağzından tutularak rahme uygun pozisyon verilir ve aplikatör yardımı ile spiralin uygun yere başarılı bir şekilde yerleştirilmesi sağlanır. Sonrasında rahim içi aracın ipi 0,5 ya da 1 cm uzunluğunda olacak şekilde kısaltılır.

İşlem esnasında kasık bölgesinde hafif kasılma, ağrı olması ya da kramp benzeri bir his oluşması gayet normaldir. İşlem öncesinde doktorunuza danışarak ağrı kesici ilaç alabilirsiniz. Spiralin takılmasının ardından hafif bir kanama da olabilir. Bunun da son derece normal olduğunu ekleyelim ancak kanama şiddetli olursa ya da durmazsa mutlaka doktora danışmalısınız. Rahim içi araç takıldığında koruyucu etkisi de hemen başlar. Bir süre sonrasında kontrole gitmeniz de önemlidir.

Spiral İşlemi Kimlere Uygulanmaz?

Kimlere spiral takılamadığı sorusunun yanıtını kısaca listeleyebiliriz:

  • Kalp kapağı problemi olanlar
  • Rahimde doğuştan olan ya da sonradan meydana gelen yapısal bozukluğu olanlar
  • Rahim ağzı darlığı olanlar
  • Kavite içine doğru yerleşen miyomu olanlar
  • Adet sancısı ve adet kanaması çok şiddetli olanlar
  • Pap smear testi sonucunda kanser şüphesi tespit edilenler

Hiç doğum yapmamış kadınlarda T şeklinde RİA’lar genellikle tercih edilmez.

Spiralin Avantajları Nelerdir?

spiralin avantajları

Genel olarak spiral avantajları şöyledir:

  • Uzun süre kullanım şansı sunar
  • Çoğunlukla bir problem yaşamadan kullanılabilir
  • Sürekli maliyeti olan bir doğum kontrol yöntemi değildir
  • Emziren anneler de kullanabilir
  • Rahme zarar vermez
  • Bazı RİA’lar ilerleyen dönemlerde hamile kalma ihtimalini düşürmez

Ancak bu avantajların her RİA çeşidi için geçerli olmadığını da ekleyelim. Seçilen spirale bağlı olarak sağladığı avantajlar değişebilir.

Spiralin Dezavantajları Nelerdir?

  • Tekrarlayan ve tedaviye dirençli enfeksiyonlar
  • Tekrarlayan vajinit
  • Dış gebelik
  • Spiralin yerinden kayması ve gebelik
  • Sancılı adet görme
  • Adet döneminde kanamanın miktarının artması
  • İki adet dönemi arasında lekelenme şeklinde kanama olması
  • Ender de olsa spiralin cinsel ilişkide partner tarafından hissedilmesi

Spiralin Yapısı Nasıldır?

Polietilen yapıda yani plastik materyalden üretilen, etrafı bakır telle sarılı olan bir yapıya sahiptir. T şeklinde olan bu aparatlar hormon içerikli olarak da üretilebiliyor. Hormon içerikli spiral ise progesteron salınımı yaparak gebeliği önlemeyi hedefler.

Spiralin Ne Kadar Süre Koruyucu Etkisi Vardır?

Bakır içerikli olan spiral çeşitleri 10 yıl civarı kullanılabilirken hormon içerikli olanlar 5 yıl kullanılabilir. Tercih edilen spiralin çeşidine bağlı olarak koruyuculuk süresi değişebilir.

Progesteron İçerikli Spiraller Kimlerde Tercih Edilir?

Genellikle şiddetli adet kanaması olan kadınlarda hormon içerikli olan spiral çeşitlerinin tercih edildiğini söyleyebiliriz. Hormon içerikli olan bu rahim içi araçlar yoğun adet kanaması gibi bazı durumlarda tedaviyi desteklemeyi de sağlayabiliyor.

Spiralin Koruyuculuk Oranı Nedir?

spiralin koruyuculuk oranı

Diğer doğum kontrol metotları ile kıyaslandığında spiral kullanımının koruyuculuk oranının bir hayli yüksek olduğunu belirtelim. Bu oran % 98 dolaylarındadır. Ayrıca % 100 koruma sunan bir doğum kontrol yöntemi olmadığını da ekleyelim.

Spiral Ne Zaman Takılabilir?

Adetin en yoğun olduğu dönemde spiral takılabilir. Adet dönemi dışında herhangi bir zamanda takılması mümkündür. Adet dönemi dışında acil bir kontrasepsiyon ihtiyacı durumunda takılması mümkün olabilir.

Spiral Ne Zaman Çıkartılabilir?

Adetin en yoğun döneminde bir hekim tarafından ipinden çekilerek kolayca çıkarılır. Ancak spiral çıkarıldıktan sonra doktor tarafından mutlaka ultrason ile kontrol yapılmalıdır.

Spiral Kullanımı Sırasında Gebelik Gelişebilir Mi?

Kadınlarda spiral kullanımı olmasına karşın gebelik olması ihtimali % 2 civarındadır. Hiçbir doğum kontrol yöntemi % 100 koruma sağlamaz ve gebe kalma olasılığı çok düşük de olsa tüm doğum kontrol metotlarında vardır. Dolayısıyla rahim içi araç kullanımı durumunda asla hamile kalınmayacağını söylemek imkansızdır. Eğer istenmeyen bir gebelik söz konusu olursa spiral çıkarılabiliyor ve kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması sağlanabiliyor. Şayet gebeliğin devam isteniyorsa bebeğe ve rahme hiçbir zarar vermeden spiralin çıkarılmasının mümkün olduğunu da ekleyelim.

Bekarlarda Spiral Kullanımı Mümkün Olur Mu?

Hiç doğum yapmamış olan bekar kadınlar da spiral işleminden faydalanabilir. Ülkemizde rahim içi araçlardan sadece doğum sonrasında faydalanıldığı şeklinde gerçeği yansıtmayan bir inanış var. Oysa bu doğum kontrol yönteminin uygulanması için mutlaka evli olmak ya da daha önce doğum yapmış olmak gerekmez. Bekarlar da diğer doğum kontrol metotlarına sıcak bakmadıklarında tercihlerini bu tıbbi aparattan yana yapabilir. Böylece sağladığı avantajlardan da istifade etmeleri mümkün olacaktır.

Çocuk Sahibi Olmadan Önce Spiral Kullanılır Mı?

Elbette çocuk sahibi olmadan önce de bazı tip spiral çeşitleri kullanılabilir. Spiralin hamile kalma olasılığınız üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. İlerleyen dönemlerde hamile kalmak istediğinizde kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilir, spiralin çıkarılmasını talep edebilirsiniz. Bu arada rahim içi aracın vajinal doğum yahut sezaryenle doğum yapmanıza da engel olmayacağını ekleyelim. Eğer gebelik meydana gelirse ve gebeliğin devamı isteniyorsa genellikle bebeğe ve rahme hiçbir zarar vermeden spiralin çıkarılması mümkündür.

Spiral Çeşitleri Nelerdir?

Temelde spiral çeşitleri 2 farklı türdedir. Bunların ilki bakır içerikli olanlar, diğeri ise halk arasında hormonlu spiral ya da mirena olarak bilinen ve levonorgestrel salan rahim içi araçlardır. Bu iki farklı çeşidin koruyuculuk süresi de birbirinden farklıdır.

Bilginiz olsun –> Bartholin kisti

Gynefix Spiral Nedir? Kimler Kullanır?

Geleneksel spiral çeşidinden daha farklı bir yapıya sahip olan GyneFix, hormonsuz bir doğum kontrol aracıdır. Cerrahi ipliğin üzerine sıralanmış olan küçük bakır tüplerden oluşan bu araç modern spirallerden biridir. Küçük olması ve esnek yapısı sayesinde rahme kolaylıkla uyum sağlar. Diğer spirallerin sahip olduğu yan etkileri % 99 oranında ortadan kaldırdığını da ekleyelim. Aile planlamasını tamamlamış olan kadınlar, doğum yapmamış olan kadınlar ya da yeni doğum yapmış olan kadınlar tarafından da kullanılabilir.

Kaymayan Spiral Gynefix Nasıl Takılır?

Kaymayan bir yapıya sahip olan bu tıbbi aparatın takılması, klasik spiral takılmasından biraz daha farklıdır. Öncesinde rahim üst duvar kalınlığının ultrason ile ölçülmesi gerekir. Rahim üst duvarın kalınlığının uygun olup olmadığına bakılmalıdır. Ağrısız bir şekilde takıldığını da aktaralım. Gynefix aparatının ucundaki küçük bir çapa yardımı ile rahim üst duvarına saplanarak takılır. Kaymıyor ve yerinden oynamıyor olması da bundan kaynaklanır. Rahim içi araç ile doğum kontrolü hakkındaki tüm sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. Bu içerik genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Net bilgiler için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz.

İlginizi çekebilir –> Doğum kontrol yöntemleri