Bartholin kisti probleminin kadınlarda çok yaygın görülen bir hastalık olmadığını belirtelim. Kadınlarda görülme sıklığı % 2 dolaylarındadır ve özellikle 20 ila 29 yaş arasında olan, aktif cinsel yaşantısı olan kadınlarda daha sık görülür. Bu sağlık sorununu anlamak için öncelikle bartholin nedir sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Vajinanın sağ ve sol bölümünde bulunan, 2,5 cm uzunluğunda ve 0,5 cm büyüklüğünde olan bezlere bartholin bezi adı verilir. Bu bezlerin yeri ise kızlık zarının yani hymen dokusunun hemen ön kısmıdır.

Bartholin bezlerinin görevi, cinsel ilişki sırasında sıvı salgılamak ve böylelikle vajinada ideal bir kayganlık oluşturmasını sağlamaktır. Fakat kimi zaman bu işleyişte bir problem olabiliyor ve tıkanıklık meydana gelebiliyor. İşte bu durumda bartholin kisti oluşuyor. Ancak bu konuda önemli bir unsurun altını çizelim, bartholin apsesi ile kisti birbirinden farklı rahatsızlıklardır. Tedavisi mümkün olsa da kimi zaman tekrarladığını da eklemek gerekir. Rahatsızlığın tekrarlama olasılığı ise %30 civarındadır.  Şayet apse meydana gelirse olası en erken dönemde müdahale edilmesi gerekir. Bartholin kistiyle ilgili en sık merak edilen konulara açıklık getirmeden önce neden oluştuğu konusunu irdeleyelim.

Bartholin Kisti (Apsesi) Neden Olur?

Öncelikle bartholin bezlerinde apsenin meydana gelme nedeni genellikle enfeksiyondur. Sayılamayacak kadar fazla mikroorganizmanın kist yahut apseye yol açtığını söyleyebiliriz. Ancak bartholin kisti neden oluşuyor sorusunun net bir yanıtı yok. Çok sayıda araştırma yapılsa da bu kistin oluşum nedenine dair net veriler elde edilemedi. Sadece bu araştırmalarda kanallarda tıkanmanın olduğu belirlendi. Vajinal bölgeyle ilgili ameliyat geçirmiş olmak ise tıkanma nedenlerinden biridir. Ancak herhangi bir ameliyat geçirmemiş olanlarda da tıkanma meydana gelebilir.

Bartholin bezlerinde apse olmasının nedeni ise çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklar ya da enfeksiyonlar oluyor. Bağırsak sisteminde bulunan mikroorganizmalardan bazılarının da kiste ya da apseye neden olabildiğini eklemek gerekir. Enfeksiyondan kaynaklı olarak kistte büyüme de olabilir ancak her hastada bu gözlemlenmez. Şayet kistte büyüme olursa ebatları 5 cm’ye kadar varabilir. Tıkanmanın nedeni ise sıraladığımız bu unsurlardan kaynaklı olarak vajinal sıvının boşalamaması ve kanalda birikim yapmasıdır.

Bartholin Kisti (Apsesi) Hangi Belirtilere Yol Açar?

bartholin kisti belirtileri

Aslında bartholin kisti belirtilerinin kistin ebatları ile yakından ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Eğer küçük ebatlarda bir kist söz konusu ise hasta hiçbir şikayette bulunmuyor. Fakat apse meydana gelirse çeşitli şikayetler de ortaya çıkmaya başlıyor. Kist küçükse bir şişlik hissedilebilir. Şişlik tek taraflı olabildiği gibi iki tarafta da olabilir. Aynı zamanda kistin hem iç hem de dış dudaklarda meydana gelebildiğini ekleyelim. Bazı kadınlarda şişliğe kızarıklık, ağrı ya da yanma hissi gibi şikayetler de eşlik edebilir.

Ağrının nerede hissedildiği de merak ediliyor, bu kistten kaynaklanan ağrı çoğunlukla vajinanın alt kısımların yoğun hissedilir. Yürüme gibi hareketlerde ağrının şiddetlendiği de hastaların şikayetlerinden biridir.

Apse ya da bartholin apsesi durumunda yaşanan ağrı genellikle vajinanın alt bölümünde hissediliyor. Oturma ya da yürüme esnasında ağrının şiddetlendiği hastaların genel şikayetleri arasında bulunuyor. Elbette bu şikayetler hastaların günlük yaşam konforunu sekteye uğratıyor. Bu nedenle söz konusu şikayetleri ortadan kaldırmak için derhal uygun tedavi protokolünün uygulanması gerekiyor. Aynı zamanda cinsel ilişki esnasında ağrı olması şikayeti durumunda da cerrahi müdahale uygulanabiliyor ve böylelikle hastanın günlük yaşam ve cinsel yaşam konforuna yeniden kavuşması sağlanıyor.

Bartholin Kistinin Tedavisinde Ne Yapılır?

Bartholin apsesi ile bartholin kisti tedavi prosedürleri farklıdır. Şayet hastada kist varsa ve hastanın herhangi bir şikayeti yoksa çoğunlukla tedaviye de gerek duyulmaz. Kistin büyüme eğilimi göstermiyor olması da tedaviye gerek duyulmamasının nedenlerinden biridir. Ancak hasta bazı şikayetlere sahipse bu durumda kistin ameliyat ile vücuttan tahliye edilmesi gerekir.

Sadece 10 gün içerisinde bartholin apsesi ameliyatı sonrasında iyileşme tamamlanıyor. Ancak iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu ameliyat kişinin ilerleyen dönemlerde hamile kalmasına ya da vajinal doğum yapmasına engel değildir. Eğer kist ile birlikte hastada enfeksiyon da gözlemleniyorsa mutlaka en kısa zamanda tedaviye başlanması gerekir. Kist boşaltılır ve doktor tarafından reçete edilen ilaçların kullanılması önerilir. Ameliyat sırasında ender de olsa bartholin bezlerinde hasar oluşabiliyor. Bu gibi durumlarda vajinal kuruluk problemi yaşanabilir. Ancak her hastada operasyon sonrasında bu sorunun ortaya çıkacağı da düşünülmemelidir.

Bartholin Kisti (Apsesi) Kimlerde Görülür?

Üreme çağında olan ve aynı zamanda aktif bir cinsel yaşamı olan kadınlarda bartholin kisti daha yaygın görülüyor. Ancak cinsel yaşamı olmayan, bakire kadınlarda da görülebildiğini ekleyelim. Bu nedenle bekarlarda bu kist olur mu sorusuna “olma ihtimali var” yanıtını verebiliriz.

Bartholin Kisti (Apsesi) Tehlikeli Mi?

Kist iyi seyirliyse ve aynı zamanda enfeksiyon durumu söz konusu değilse bartholin kisti tehlikeli değildir. Ancak kistte iltihaplanma olması gibi durumlarda tehlikeli boyutlara ulaşabileceği için mutlaka tedavinin kısa zamanda uygulanması gerekir. Bu konuda doktorunuz kistin durumunu inceleyerek tehlikeli olup olmadığına dair size bilgi iletecektir.

Bartholin Kisti Ve Bartholin Apsesi Neden Gelişir?

Bartholin bezleri kanallara sahiptir ve bu kanallarda tıkanma ise pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Travmadan uygulanan operasyonlara kadar çok sayıda unsurdan söz edebiliriz. Kimi zaman da bartholin kisti ya da bartholin apsesi enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların da neden bu sorunların ortaya çıktığı sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında olduğunu eklemek gerekir.

Bilgi sahibi olun –> Adet düzensizliği

Bartholin Kisti (Apsesi) Tanısı Nasıl Konulur?

bartholin apsesi tanısı nasıl konur

Hastanın tıbbi öyküsü bartholin kisti tanısında önemlidir. Pelvik muayene mutlaka yapılır ve aynı zamanda bazı kan tetkiklerinin de yapılması gereklidir. Menopoza girilmişse ve 40 yaştan daha büyük olan kadınlarda ise kanser araştırmasına dair bazı tetkiklerin yapılması da tercih edilebilir.

Ne Zaman Jinekoloji Uzmanına Görünmeliyim?

Eğer vajina girişine yakın bir bölgede, iç ya da dış dudaklarda bir yumru hissediyorsanız bu durum bartholin kisti şüphesi için yeterlidir ve mutlaka jinekolojik kontrolden geçmelisiniz. 40 yaş üzerinde olan kadınlarda bu kist çok ender görülür. Aynı zamanda kötü huylu hücrelerin mevcudiyetinin habercisi olma ihtimali de vardır. Bu nedenle doktora başvurulması için zaman kaybedilmemelidir.

İlginizi çekebilir –> Spiral

Bartholin Kisti Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedavi sonrasında bartholin kisti probleminin tekrarlanmaması amaçlanmalıdır. Bunun için de aşağıdaki unsurlara dikkat edilmesinde fayda var:

  • Bir ay cinsel ilişkiye girmemek
  • Tampon yerine hijyenik ped kullanmak
  • Bir ay boyunca vajina florasını bozabilecek ürünleri kullanmamak
  • Hijyene çok fazla dikkat etmek

Bartholin Kisti Cinsel Birliktelik Açısından Ne Gibi Zorluklar Çıkartır?

Tıbbi açıdan bartholin kisti olan kadınların cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmaz. Ancak ağrılı bir kist durumunda cinsel ilişki sırasında ağrının artması söz konusu olabilir. Yanma ya da batma gibi şikayetler de yaşanabilir. Kist büyük olduğunda bu sorunların daha sık yaşandığını da söyleyebiliriz. Bartholin apsesi ve kisti hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz. Bu içerik genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Net bilgiler için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz.

Merak edenler için –> Adet döneminde hamile kalınır mı

Dış kaynak:
https://www.nhs.uk/conditions/bartholins-cyst/

 

Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz:
Adres: İzzettin Çalışlar caddesi no:21 D:2 Bahçelievler / İstanbul
Sabit Tel: 0212 641 71 15
Cep Tel: 0531 938 63 53
E-mail: [email protected]